KEDİCİKLER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

KEDİCİKLER

Kedilerin Eğlenceli Dünyası!
 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Hastalıklar

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
beyaztekir
Banlandı
Banlandı
beyaztekir


Kadın
Mesaj Sayısı : 52
Kayıt tarihi : 30/05/07

Hastalıklar Empty
MesajKonu: Hastalıklar   Hastalıklar Icon_minitimePtsi Haz. 04, 2007 6:18 pm

Yaşam; bir canlının bünyesinde meydana gelen fiziksel ve kimyasal olayların bütünüdür. Sağlıklı bir bedende bu olaylar düzenli bir seyir izler. Canlı vücudunda çeşitli sistemlerin ve bu sistemlere dahil organların işbirliği içinde ortak çalışması ile yaşamın sürekliliği sağlanır. Hastalık; yani bedenin sistem ve organlarının rutin işlevindeki aksamalar, canlı bedeninin normal fonksiyonlarının bozulmasına neden olur. Bu da yaşam kalitesinde azalmaya veya yaşamı tehdit edebilecek işlevlerdeki bozuklukların oluşmasına neden olabilir. Like a Star @ heaven

YARALANMALAR

Kedile ne yazık ki taşıtların çarpmaları sonucu yaralanırlar ya da kurşun veya ısırmalar sonucunda ortaya çıkan yaralardan acı çekerler.Kırık kemikler genelde geniş felçlere neden olur,iç hastalıklarda ise kediler ağır derecede hasta görünür.Hiç şüphe yok ki bu durumlarda veteriner yardımına ihtiyaç vardır.Küçük yaralarda kedi kendi kendini yalayabiliyorsa iyileşme oranıartmaktadır.Bazen oyun arkadaşı olan başka bir kedi de bu görevi üstlenebilir.Bu durumda tüyleri yapışmasını önlemek için yara etrafındaki tüyleri dikkatlice makas yardımıyla kesmekte fayda vardır.Eğer yara, kedini yalayamayacağı bir bölgedeyse örneğin boyu gibi,o zaman yaranın çevresi yine tüylerden temizlenmeli ve yara iyi bir hyara tozu ile tedavi edilmelidir.(İlaç kullanımında mutlaka veterinere danışmalısınız.)

Yaralanma tedavilerinde sargı bezi kullanarak pansuman yapmayınız!Çünkü hem tutmayacak hem yaranın iyileşmesine engel olacak hem de hastayı rahatsız edecektir.
Yaralanmalarda şöyle bir kural geçerlidir;eğer kedinin genel durumunda bir değişiklik ortaya çıkacak olursa (iştahsızlık,ilgisizlik v.s.) bu durumda bir enfeksiyon düşünülebilir ve hemen veterinere başvurulmalıdır.

KEDİ EPİDEMİSİ

Çok tehlikeli olan kedi epidemisine (bulaşıcı hastalıklar) genç ve yaşlı kediler yakalanır.Bu tür bulaşıcı hastalıklara yakalanıldığında acı sonuçlarla karşılaşılabilir.Tedavisi mümkündür ama her zaman faydalı olmayabilir."KORUMA AŞISI" üzerinde önemle durulmalıdır.


Kuduz
Ölümcül sonuçlara yol açabilen bu virüs,hastalıklı kedi,köpek ya da farelerin kedimizi ısırması sonucu ya da salyalarının vücuttaki yara ve çatlaklardan kana geçmesi ile bulaşır.Aynı şekilde kediden de bize bulaşabilir.Evin dışına çıkabilen ve kuduz virüsü taşıma ihtimali olan hayvanlarla temasa geçebilen kedilerde kuduza karşı mutlaka aşı yaptırılmalıdır.
Virüsün sağlıklı bir kediye bulaşmasıyla ilk hastalık belirtilerinin görülmesi arasında 3-6 haftalık bir zaman geçebilir.Kuluçka devresi denilen bu süreçten sonra tedavisine imkan yoktur.

»Belirtileri;
Ateş,halsizlik,tembellik,solunum güçlüğü.Vücudun bazı kısımlarında kasılmalar görülür.Birkaç gün sonra Yutkunma zorluğu sürekli uykusuzluk ve yutak felci.Ağızda köpük tarzında salivasyon görülür.Önüne geleni ısırmak ister.Kediler patilerini yaladıkları için tırmıkları en az ısırıkları kadar tehlikelidir.Susayan ancak yutkunamadığı için su içemeyen hasta hayvanda suya karşı korku ve heyecan başlar.Işık ve rüzgarda da aynı tepkileri vermeye başlar.Bunu takip eden süreçde de büyük bir solunum güçlüğü ve sinirsel gerilim başlar.
»Korunma;
Belirtiler bu kadar ilerlemeden,kuduz virüsü bulaşmış olma ihtimali olan kedi kapalı tutulmalı ve yetkililere haber verilmelir.Kedimizi ya da bizi ısıran hayvanları gözlem altına aldırmak,ısırıldıktan ya da temas ettikten sonra aşı yaptırmak almamız gereken bazı korunma önlemleridir.
Evde beslediğiniz kediler 6 aylıkken ilk aşıları mutlaka yapılmalıdır.Her yıl kuduz aşısı tekrarlanmalıdır..
»Tanı;
Hastalıktan şüpheli hayvanlarda muayene yapılamaz. Laboratuar muayenesi ile kesin tanı konur.Tanımadığınız,hasta gibi görünen ve ölü hayvanlara yaklaşmayın,dokunmayın.

*Kedinizin aşı belgesini, seyahatleriniz sırasında yanınızda bulundurmanızda yarar var.

Kedi AIDS'i (Bünye Zayıflığı)

5-12 yaş arası bu hastalık için tehlikeli dönemdir.Erkek kediler dişilere göre daha savunmasızdır.Seyri insanlardaki AİDS'e benzer.Kavga sırasında ısırma yoluyla salyadaki virüs ile bulaşır.Birkaç gün süren ateş ve ishal ile belirtileri başlar.Ağıziçi lezyonları,solunum sistemi enfeksiyonları,kusma, ishal, kilo kaybı, ateş, halsizlik,sinir sistemine ait bulgular,kanser ve böbrek hastalıklarıyla kronik dönem devam eder.Hemen hemen vücudun tüm sistemleri etkilenir.
Seyri sırasında birçok hastalık şekillenebilir. Bu nedenle hastalığın FIV olduğu gözden kaçabilir.
İnsan AİDS'ine aşı henüz bulunmadığı gibi kedi AİDS'i için de bir aşı yoktur.Ancak bu konuda çalışmalar devam etmekte ve ciddi gelişmeler sağlanmaktadır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.kedicikler.ile.biz
siyam_ca
Misafir
Anonymous



Hastalıklar Empty
MesajKonu: Geri: Hastalıklar   Hastalıklar Icon_minitimeÇarş. Haz. 06, 2007 6:03 pm

en iyisi kedilerimizi aşılamak ve sokak hayatıyla bağlantısını kesmek.. sanırım en iyi korunma yolları bunlar.. ve ben FIV den çok korkuyorum Sad çok tehlikeli bir hastalık.. umarım hiçbirimizin kedisi böyle bir hastalığa yakalanmaz..
bilgiler için teşekkürler...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
cancu_cansu
Moderatör
Moderatör
cancu_cansu


Mesaj Sayısı : 38
Kayıt tarihi : 03/06/07

Hastalıklar Empty
MesajKonu: Geri: Hastalıklar   Hastalıklar Icon_minitimeÇarş. Haz. 06, 2007 6:12 pm

bilgi için sağol Wink
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Hastalıklar
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
KEDİCİKLER :: KEDİLER :: Sağlık-
Buraya geçin: